Kennisbank
Praktische tips om jouw cloud beveiliging als accountantskantoor op niveau te krijgen

Praktische tips om jouw cloud beveiliging als accountantskantoor op niveau te krijgen

Als accountant (eigenaar) hoeven wij je niet te vertellen dat wanneer je dagelijks bezig bent met het verwerken van vertrouwelijke informatie zoals financiële gegevens, goede beveiliging een vereiste is. Toch hebben veel accountantskantoren dit niet of onvoldoende op orde, bijvoorbeeld door gebrek aan kennis of het onterecht denken dat ze veilig zijn. Een beveiligingsincident kan zeker voor accountantskantoren tot grote reputatieschade leiden.Gelukkig is er een relatief eenvoudige oplossing waarmee je zelf aan de slag kunt. In deze blog vertellen we je hoe je een kritische blik kunt werpen op de beveiliging van jouw Microsoft 365-omgeving. Vervolgens geven we je handvaten zodat je kunt verbeteren waar nodig.

Artikel afbeelding

Inzicht krijgen in je huidige Secure Score van Microsoft

Voordat je verbeteringen kunt aanbrengen, moet je weten waar je staat. Een handig hulpmiddel hiervoor is de 'SecureScore' van Microsoft 365, te vinden op security.microsoft.com.
Maar wat houdt deze score precies in? Het woord zegt het al, je ontvangt een indicatie van hoe goed jouw organisatie is beveiligd, rekening houdend met je huidige instellingen en activiteiten. Wil je weten of je het beste jongetje van de klas bent? Dat kan. Je kunt jouw score namelijk vergelijken met het gemiddelde beveiligingsniveau van andere accountantskantoren om inzicht te krijgen in waar je staat.

 

Zo is het bijvoorbeeld interessant om te zien is dat een kantoor met 30 medewerkers gemiddeld een beveiligingsscore van ongeveer 40% heeft. Dit betekent dat er veel kantoren behoorlijk wat ruimte is voor verbetering

 

Naar de ideale beveiligingsscore streven

Nu je weet wat de Secure Score inhoudt, vraag je je wellicht af wat dan de ideale score is. Hoewel 100% perfect lijkt, is dat niet altijd het geval. Een algemeen streefdoel voor een Microsoft 365-omgeving zou een beveiligingsscore van 80% tot 90% moeten zijn. Een score van 100% betekent dat elke mogelijke beveiligingsmaatregel is geactiveerd, wat de productiviteit en flexibiliteit van medewerkers niet ten goede komt. Beveiliging moet fungeren als een beschermende laag, niet als obstakel.

 

Stappenplan Secure Score

Nadat duidelijk is geworden wat jouw huidige beveiligingsstatus is en welke verbeteringen mogelijk zijn, is het tijd om in actie te komen. Microsoft biedt een handig stappenplan opsecurity.microsoft.com. Deze eenvoudige stappen kun je snel uitvoeren waardoor je het beveiligingsniveau versterkt.

 

Belangrijk om te vermelden is dat de actielijst van Microsoft slechts een richtlijn is. Binnen de Microsoft-omgeving moeten op verschillende plaatsen instellingen worden aangepast om jouw beveiliging te verbeteren. Microsoft biedt ook verschillende licenties waarmee je de beveiliging kunt aanpassen aan jouw specifieke eisen en wensen. Om ook echt die beveiligingsscore van 80-90% te bereiken, moet je licenties en instellingen kiezen die het beste aansluiten bij de specifieke behoeften en doelen van jouw accountantskantoor.

 

Hulp nodig bij de cloud beveiliging?

Beveiliging is een proces dat nooit stopt. Blijf dus proactief en neem structureel de tijd om je beveiliging te verbeteren. Zo bied je jouw klanten de veiligheid die ze verwachten.

 

Wil je meer weten over het optimaliseren van jouw beveiliging? Weten welke licenties en instellingen je moet aanpassen? Of wil je dit proces uitbesteden en er geen omkijken naar hebben? Neem gerust contact met ons op. Want better safe then…juist ja.

Bedankt! Uw bericht is verzonden.
Er is iets fout gegaan. Probeer later opnieuw of neem op een andere manier contact op.